Pagina principala Blog
Principala » 2014 » Octombrie » 2 » Trecut si prezent
10:45 AM
Trecut si prezent

Istoria Aparatului Auditiv


 

400 î.Hr.

 

Această ilustrație prezintă un dispozitiv de amplificare a sunetului în Domul lui Dionysos, o temniță în Sicilia construit de către Dionysos aproximativ 400 î.Hr.. Acesta a fost folosit pentru a transfera sunetul de la temniță până la camera portarului, printr-un arbore de pe munte. Potrivit lui Goldstein Probleme ale Surzilor , acest amplificator de sunet permis portarul a fi informat cu privire la planurile de salvare de prizonieri.

Dispozitiv de amplificare a sunetului în Domul lui Dionysos

1551

   

1588

   

1616

   

1648

John Bulwer a scris despre educatia surzilor si limbajul semnelor


1650

Kircher (1602-1680)   savant, matematician si filozof german vorbeste in cartea sa "Musurgia Universalis" despre proteze auditive ( vorbind trompeta )


1657

   

 ~

Tubus Cochleatus," o trompeta ureche timpurie, ca ilustrat în: Athanasius Kircher Phonurgia nova sive conjugium mechanico-physicum artis & naturae paranymta phonosophia concinnatum. Kempten: Rudolph Dreherr, 1673. (p. 131).

Trompete urechi, așa cum este ilustrat în: Atanasie Kircher a Phonurgia Nova sive conjugium mecano-physicum artis & naturae paranymta phonosophia concinnatum . Kempten: Rudolph Dreherr, 1673. (p 160.).

Trompete urechi

"Elipsa Otica," una dintre cele mai vechi ilustrații de un dispozitiv de audiere, de la: Atanasie Kircher a Phonurgia nova sive conjugium mecano-physicum artis & naturae paranymta phonosophia concinnatum . Kempten: Rudolph Dreherr, 1673. (p 160.).

 

Una dintre cele mai vechi ilustrații ale unui dispozitiv de auz

~

Această ilustrație arată cum un sunet este amplificat de o constructie in forma de cupola si apoi transmis la un punct indepartat in cladire. Ilustrat în: Athanasius Kircher Phonurgia nova sive conjugium mechanico-physicum artis & naturae paranymta phonosophiaconcinnatum. Kempten: Rudolph Dreherr, 1673. (p. 158).

Ilustrație care arată amplificare și transmitere a sunetului

~

Imaginea arată cum o persoană într-o cameră în interiorul unei clădiri ar putea trage cu urechea ascultandu-i pe oameni ce vorbesc în stradă prin intermediul unui receptor de sunet. 

Casa cu trâmbițe așa cum este ilustrat în: Atanasie Kircher a Phonurgia Nova sive conjugium mecano-physicum artis & naturae paranymta phonosophia concinnatum . Kempten: Rudolph Dreherr, 1673. (p 162.).

 


~

Ilustraţia arată cum muzica fiind jucata în interiorul unei clădiri este transmis si celor din afara.

O cupolă colectează sunete de muzică, care sunt transmise prin tub în afara casei, așa cum este ilustrat în: Atanasie Kircher a Phonurgia Nova sive conjugium mecano-physicum artis & naturae paranymta phonosophia concinnatum . Kempten: Rudolph Dreherr, 1673. (p 143.).

Casa cu boxe pentru a transmite sunetul în afara

~

Această ilustrație prezintă modul în care sunetul ar putea fi reflectată de pe un obiect (în acest caz, o cladire), si auzit de cineva care a fost în imposibilitatea de a vedea sursa sunetului.

Sunetul  care se reflectă, așa cum este ilustrat în: Atanasie Kircher a Phonurgia Nova sive conjugium mecano-physicum artis & naturae paranymta phonosophia concinnatum . Kempten: Rudolph Dreherr, 1673. (p 120.). Bărbatul din dreapta (H) aude sunetele de la omul de pe stânga (E), care sunt reflectate de pe clădire (O).

Ilustrație care arată modul în care este reflectată de sunet

1670

   

1713

De tuba stentorea se concentrează pe amplificarea și transmiterea sunetului.

Aparatul din ilustratia stânga este similar cu un instrument muzical. Ilustrația din dreapta este un dispozitiv de amplificare a sunetului.

(Ilustrație din Christoph Stephanus Kazaver lui De tuba stentorea: Germ. Das Sprach Rohr. . . praeside Dn. M. Ioh. Henrico Mullero.. . / publico eruditorum examini subjiciet Christoph. Stephanus Kazaver. Altdorf: Typis Iod. Guil. Kohlesii, 1713. (p. 10).)

 Ilustrația din dreapta este un dispozitiv de amplificare a sunetului.

(Ilustrație a unui dispozitiv de amplificare a sunetului de la Christoph Stephanus Kazaver lui De tuba stentorea: Germ. Das Sprach Rohr. . .praeside Dn. M. Ioh. Henrico Mullero. . . / publico eruditorum examini subjiciet Christoph. Stephanus Kazaver. Altdorf: Typis Iod. Guil. Kohlesii, 1713. (p. 11).)

  

1757

​​Jorisson, un comerciant german în vârstă, "redescoperă" conducția osoasă ca un aparat auditiv. Jorissen stătea lângă un clavecin atunci când, in timp ce se odihnea pipa din gura lui a atins accidental clavecinul. Cu aceasta ocazie a descoperit că, putea auzi muzica clavecinului mai tare si mai clar. Observațiile lui Jorrison au făcut obiectul unei disertații medicale inaugurat de fiul său, Joannes Jorrison, publicat la Halle în 1757

În 1757, Joannes Jorrison a descris modul în care tatăl său cu auzul greu a folosit conducția osoasă pentru a conversa. Jorrison a putut auzi cuvintele vorbite în cazul în care vorbitorul a avut un capăt de o bucată de lemn de esenta tare între dinți în timp ce Jorrison a avut loc celălalt capăt între dinți.

 

~

Spre sfarsitul anilor 1700 aparatele auditive erau in forma de palnie sau de con, denumite "trompeta ureche". Cele mai populare erau: trompeta Townsend, trompeta Reynolds, trompeta Daubeney.

Trompetele acustice au fost probabil, prima incercare a omului de a face fata problemelor de auz. In timpurile preistorice, trompete de auz au fost pur si simplu coarne scobite de vaci, berbeci sau alte animale. Versiunile mai tarziu erau din lemn si metal si au urmat aceleasi contururi generale ca cele ale coarnelor naturale.

In secolele ulterioare, omul a continuat sa rafineze trompetele. Experimentarea cu proprietatile acustice ale materialelor, cum ar fi argint, coaja, corn, carapace de broasca testoasa si cel mai recent, din material plastic.

 

~

Ilustrati cu diverse tipuri de trompete ureche din anii 1887

       

In anul 1899 italianul Gerardo Ferreri prezint si publica in cartea sa proteze auditive tip trompeta        

 

Dacă aveți nevoie de aparat auditiv CLICK AICI https://www.aparatul-auditiv.ro/

 

   VA CONTINUA 

 

 

Categorie: Istoria aparatului auditiv | Vizualizari: 7827 | Adaugat de: Aparatul-Auditiv | Tag-uri: yeşilçam filmi, Ölümüne – Waist Deep, A-1507
Toate comentariile: 0
Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii.
[ Inregistrare | Autentificare ]